PRZEDSZKOLE W JEMIELNICY/Jemielnica/2018/projekt konkursowy

Projekt: Paweł Floryn, Marta Matynia, Eliza Suder-Tobiasz

Wizualizacje: Marta Matynia

IDEA

   Jemielnica jest wsią o charakterystycznej zabudowie dla regionu Opolszczyzny. Inspiracją dla projektowanej architektury stanowił  rytmiczny układ urbanistyczno- architektoniczny Rynku -  domy parterowe z poddaszem użytkowym  i dwuspadowym dachem , skierowane są ścianą szczytową prostopadle do  ulicy. Dzieląca je niewielka odległość i połączenie ich w postaci wysokiego ogrodzenia, często murowanego, tworzy długą pierzeje.  Ze względu na zabytkowy charakter Jemielnicy najważniejszym elementem projektu jest estetycznie dopasowanie nowej tkanki do otaczającej zabudowy, dlatego pomimo dużych założeń powierzchniowych i kubaturowych został dopasowany do skali istniejącej wokół zabudowy mieszkaniowej.

   Zaproponowana wizja przedszkola zakłada stworzenie przestrzeni otwartej dla dzieci, dostosowanej do ich skali oraz potrzeb rozwojowych. Głównym zamierzeniem jest stworzenie spójnej, funkcjonalnie elastycznej  i prostej komunikacyjnie przestrzeni, gdzie dzieci będą mogły w bezpiecznym środowisku uczyć się i poznawać świat. Bazuje na łączeniu funkcji zarówno wspólnych jak i indywidualnych.  Podstawową zasadą budującą charakter miejsca jest tworzenie przestrzeni  oddziaływujących na wszystkie rozwijające się u dzieci zmysły.

   Projekt rozwija strategię urbanistyczną rozpatrując założenie zarówno w skali całego budynku i działki, jak i konkretnych sytuacji - mikroskali doświadczania przestrzeni.

   Przedszkole ze względu na czas jaki spędzają w nim dzieci jest ich 'drugim domem', dlatego w projektowaniu podstawową zasadą było wytworzenie przestrzeni przyjaznej i edukującej. Budynek oraz otoczenie mają być jak najbardziej naturalne i przyjazne użytkownikom.  Pozostawiono na szczerość materiału, dlatego dominującymi kolorami są naturalne brązy, kolory ziemi, szarości żelbetowych i tynkowanych elementów oraz biel. Główną role mają tu odgrywać dzieci, dlatego obiekt stanowi tło dla swoich 'lokatorów' oraz wszelkich aktywności. Dziecko staje się kuratorem otaczającej go przestrzeni.

15 blurred.jpg
SZYBKI KONTAKT
kom. +48 792 002 689

email: pracownia.m.arch@gmail.com

Wszelkie prawa zastrzeżone.

TU NAS ZNAJDZIESZ
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon